KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati
Jom Register di KoMuNiTi GeMPaKZ ^_^
Borak-borak sambil berkongsi informasi.


> LAMAN PERKONGSIAN INFORMASI <
 
HomeRegisterLog in
Selamat Datang ke gempakZ. Mari join sembang-sembang disini
Share | 
 

 Perubahan Sifat - Perilaku Ibu ketika Hamil

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Mr.PiNGu



Posts: 553
DUIT gempakZ: 1510
REPUTASI: 1
Join date: 2010-12-13

PostSubject: Perubahan Sifat - Perilaku Ibu ketika Hamil   Tue Dec 25, 2012 12:42 pm

1. Fizikal

Pada trimester pertama...memula skali kite xkan perasan kat physical changes...sebab masih awal lagi....tapi kita akan start rasa badan tak selesa...macam demam..tapi tak demam pon...(ni pengalaman diri aku sendiri...tapi ikut jugak lain orang lain ragamnye..)..di sebabkan keadaan ni..aku siap beli thermometer kat watson..huhu..ate menggelabah..sebab..kalau demam nak MC...(alasan malas pergi kerja..ngeee)...tetiap hari aku sukat suhu..tapi suhu masih normal..cuma aku rase tak sihat....

Then, bukan tu je..dengan tiba-tiba breast macam bengkak...ingat normal..sebab kadang-kadang kalau kita nk period, or PMS, misti breast cam ala-ala bengakak..tapi ni luar biasa...sebab almost 2 months tak surut-surut sakitnya...pastu dengan lewat period lagi..itu perubahan normal ye..bila kita hamil...Tapi tang perut akan jadi muncit skit bile masuk 3 - 4 bulan kehamilan..ikut jugak badan setiap orang..sebab lain-lain..and kalau pregnant anak pertama pun lambat sikit perut nak muncit ke depan...
tetibe....(rase diri masih cute..even perut da kedepan ni..^_^)..

2. Emosi

Emosi ni yang paling tak dijangka.....kadang-kadang ada yang jadi makin ceria..ada yang makin berangin..and ade sesetegah tu makin sensitif...di manakah kedudukan anda??...hehe...tak yah susah-susah tanye u all...ni..diri sendiri ni pun da cukup pelik...aku jadi makin SENSITIP...sentap mak!!!!!!!!..tak boleh lah cik abang aku tesilap cakap siit..mulelah....meleleh-meleh air mata...macam kena dera....tak tau la kenapa...tapi memang semenjak pregnant ni aku cepat sedih..sikit-sikit nak nangis...padahal bukan pape pon..saje gedik nak kena pujuk.....hihihi..pasni request dengan cik abang...kena pujuk romentik-romentik cani tau!..ahakssss!

3. Rutin

Secara kasar memang nampak tak berubah...tapi actually...perubahan demi perubahan berlaku dalam rutin harian....sebab after pregnant ni..aku asik rase mengantuk je...rase nak berehat je....kalau malam tu selalu tido dalam 2 - 3 pagi pun no hal punye...tapi skarang ni...pukul 10 camtu da menguap da...mintak bantal...And bila dah beria nak tido...susah pulak nak tido...lagi-lagi bila perut makin membesar...ngiring kanan, baby tendang-tendang perut kanan...ngiring kiri pun camtu...nak tido melentang tak elok pulak untuk kandungan...so sudahnye ngiring je la and pejam je mata.....lama-lama terlelap la jugak..cuma kalau baby bagi tendangan Safee Sali tu...terjaga gak la tengah-tengah malam....And dulu selalu temankan cik abang main bowling sampai tengah-tengah malam...skarang da tak dan nak teman...aku lebih prefer tido kat rumah..tunggu je die balik...And yang aku perasan...sejak pregnant, aku jadi makin pemalas...huhu~ actually tak larat nak buat semua kerja....hehe...(alasan lagi..)

4. Selera Makan

Bila kita pregnant..mula la..tekak ni..nak makan macam-macam..dulu tak suka, skarang suka pula..ada tu yang mengidam tak habis-habis..sampai dah nak bersalin pon masih mengidam...(ni tuju kat diri sendiri jugak!..hehe)...jenuhla cik abang den melayan...Kalau time die kat laut tu selalu..kalau teringin nak ape-ape aku pegi je cari sendiri....gagah kaki ni, asalkan aku dapat pe yang aku nak..hehe...ku takdela teringin yang pelik-pelik sampai tak boleh nak cari...mula-mula skali mase aku belum detect yang aku ni pregnant..

*aku tetibe asik makan rojak buah je..tiap-tiap malam hokey...hampir 2 minggu berselera pelik..(padahal..rojak buah adalah makanan paling aku tak suke)...so terbit rase pelik di situ...

*nak sangat makan waffle with ice cream kat A&W tu....sik merengek ajak cik abang pergi Bukit Tinggi, Klang nak makan bende tu....tapi bila da beli makan 2 sudu dah tak nak..hehe (sebelum pergi makan aku singgah watson dulu beli UPT)..mase ni belum tau pregnant...cume cam sangsi je...^_^

*aku asik nak makan roti canai je....tapi..SAY NO to MAMAK hokey...aku nk roti canai orang melayu buat je...gedik tak gedikla..sampai ada sekali tu punyela cik abang melayan aku pergi cari roti canai pukul 4ptg..semua tak bukak lagi..sampai kedai yang last tu...tunggu gak la sampai pukul 5.30..orang tu cepat-cepat buat ronai untuk aku..sebab cik abang aku tu cakap kat die aku ni teringin sangat...malu aku nak makan banyak..hehe..tapi lepas makan..tapau lagi bawak balik....hehe..macam-macam hal orang mengandung ni...

5. Kesukaan

Aku paling suke bau cik abang...hehe...unsur-unsur gatal di situ..tak la..tapi ni memang betul..tapi time die kat laut..dapat baju musyuk pon jadilah...^_^ (backup diri sendiri..hehe) maybe sebab die husband kita....so kita suka la bau kan..eceh tetiba nak kita-kita ni pehal..^_^...tapi ada jugak orang yang pregnant tak suka bau laki dia...ada sorang my aunt tu macam tu...almost 4 months kot tak boleh bau laki die...sian kat laki die kan...

Selain tu...aku suka sangat warna merah...(actually, memula aku tak notice pon..mak aku yang cakap)...pastu rupenya betul..harini aku pakai baju merah, esok baju n tudung merah, lusa cardigan merah..so merah blake...maksudnye ape??...maybe aku akan melahirkan seorang anak yang jiwa nye merah membara-bara...bukan pemarah hokey...tapi yang bersemangat waja!..(verangan~~~~)....

6. Kebencian

Yang ni kalau boleh elakkan ye sume mommies....tak elok untuk kandungan...tapi aku ada jugak benda yang aku tak suka tahap tertinggi masa pregnant ni....aku paling tak suka orang jerit-jerit...cakap sikit nak menjerit..tegur sikit nak menjerit...gaduh sikit nak menjerit...( Ya Allah kau jauh kan la segala sifat yang tidak baik daripada anak yang aku kandung kan ini.....amin..) insaf kejap...sebab takut efek kat baby bila aku bercakap pasal orang lain ni...^_^..tapi itu just ape yang aku tak suka...aku tak tujukan kat sapa-sapa pun...sirius!...^_<
Back to top Go down
 

Perubahan Sifat - Perilaku Ibu ketika Hamil

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» Ibu hamil waspada darah tinggi
» 10 Cara Atasi Gementar Ketika Berucap
» The Definition and Virtue of Tawhid
» Kisah misteri alam roh
» Isteri Curang

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati :: FORUM ARCHIEVED :: PERBINCANGAN SERIUS :: KESIHATAN & KEDOKTORAN-