KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati
Jom Register di KoMuNiTi GeMPaKZ ^_^
Borak-borak sambil berkongsi informasi.


> LAMAN PERKONGSIAN INFORMASI <
 
HomeRegisterLog in
Selamat Datang ke gempakZ. Mari join sembang-sembang disini
Share | 
 

 Pergerakan atom semasa fotosintesis

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Tomato manPosts: 267
DUIT gempakZ: 727
REPUTASI: 1
Join date: 2010-05-25

PostSubject: Pergerakan atom semasa fotosintesis   Tue Jun 22, 2010 12:17 pmEuropean Synchrotron Radiation Facility di Grenoble adalah tempat yang mana merupakan terletaknya salah satuakselerator paling maju di dunia zarah, "X-ray pulsing beam" digunakan oleh penyelidik untuk merakamkan bahagian-bahagian komponen sel hidupan terkecil: atom, molekul, dan protein.

Menggunakan kamera X-ray khas, penyelidik berjaya menggambarkan kedudukan atom dalam struktur molekul dan mendapatkan kedudukan tiga-dimensi dari satu kedudukan yang lebih kecil dari satu bilion meter. Para penyelidik di Jabatan Kimia di University of Gothenburg dan di Chalmers University of Technology telah mengunakan teknologi canggih iniuntuk merakamkan dinamik sistem kehidupan yang paling asas iaitu mengenai fotosintesis.

Fokus kajian ini adalah mengenai fungsi protein yang merupakan pusat untuk penukaran yang cahaya menjadi tenaga kimia pada fotosintesis, dimana proses tersebut berjaya dirakam oleh penyelidik Gothenburg . GambarX-ray menunjukkan bagaimana protein menyimpan sementara tenaga cahaya sebelum menukarkan ia keada bentuk ikatan kimia - satu proses yang berlaku pada skala kurang dari satu nanometer.

Foto yang dirakamkan tidak hanya merupakan snapshot yang menarik dari teras kehidupan, namun juga dapat digunakan dalam panel suria pada masa depan, di mana penyelidik berharap ia membantu agar dapat mengkasilkan aplikasi seperti penukaran tenaga fotosintesis tersebut .
Back to top Go down
 

Pergerakan atom semasa fotosintesis

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» Hydrogen Atom Applet
» Pride: A Barrier to Paradise
» maksima subjek spm 10 sj
» Doa2 Kristian
» Modern Mechanix did Spiritualists Split The Atom Dec 1953

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati :: FORUM ARCHIEVED :: RUANGAN ILMU :: SAINS & KAJIAN ALAM-