KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati
Jom Register di KoMuNiTi GeMPaKZ ^_^
Borak-borak sambil berkongsi informasi.


> LAMAN PERKONGSIAN INFORMASI <
 
HomeRegisterLog in
Selamat Datang ke gempakZ. Mari join sembang-sembang disini
Share | 
 

 Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
adiozz



Posts: 39
DUIT gempakZ: 74
REPUTASI: 1
Join date: 2010-05-28

PostSubject: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Fri Dec 10, 2010 12:09 pm



Salam semua. kepada yang minat dalam bidang lukisan dan catan pasti ingin memperbaiki tahap kepakaran anda dalam menghasilkan lukisan dan catan. saya juga begitu. melalui latihan dan perkongsian informasi daripada rakan-rakan disamping mendapatkan bahan-bahan rujukan di buku, saya boleh memperbaiki tahap lukisan yang saya hasilkan. saya juga pernah banyak kali memenangi pertandingan lukisan peringkat sekolah semasa belajar dahulu. mungkin sebab minat saya berjaya.

Ok berbalik kepada persoalan tadi. bagaimanakah menghsilkan satu lukisan yang baik. saya ambil contoh melukis gambar pemandangan? selalunya, sebuah catan bermula daripada lakaran ringkas. lakaran biasanya dilakukan menggunakan pensih yang tidak terang. kebiasaanya jenis pensel kayu, HB. jangan menggunakan pensel 2B kerana terlalu terang. lakarang digunakan untuk membantu kita melalakukan catan dengan lebih teratur.

detail dalam catan hanya dilakukan menggunakan cat warna. justeru kita tidak perlu melukis terlalu kompleks menggunakan pensel sebelum melakukan catan. hanya mencukupi melukis benda-benda asas sahaja.

baiklah sampai disini sahaja. selamat mencuba~ I love you
Back to top Go down
sukahatiphotoG



Posts: 11
DUIT gempakZ: 15
REPUTASI: 0
Join date: 2011-01-17
Age: 27
Location: Around Johor

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Mon Jan 17, 2011 12:02 pm

saye baru....boleh belaja kat sini lah ek?
Back to top Go down
http://www.sukahatiphotography.blogspot.com/
Mr.PiNGu



Posts: 553
DUIT gempakZ: 1510
REPUTASI: 1
Join date: 2010-12-13

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Mon Jan 17, 2011 6:15 pm

hahaa pai pai...
Back to top Go down
sukahatiphotoG



Posts: 11
DUIT gempakZ: 15
REPUTASI: 0
Join date: 2011-01-17
Age: 27
Location: Around Johor

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Wed Jan 19, 2011 8:53 am

boleh ke admin?
Back to top Go down
http://www.sukahatiphotography.blogspot.com/
Mr.PiNGu



Posts: 553
DUIT gempakZ: 1510
REPUTASI: 1
Join date: 2010-12-13

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Wed Jan 19, 2011 9:00 am

boleh je pai.... Very Happy
Back to top Go down
rosshimah



Posts: 2
DUIT gempakZ: 2
REPUTASI: 0
Join date: 2011-07-05

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Tue Jul 05, 2011 3:35 pm

Bahan yang digunakan untuk mewarna??? Poster colour lagi gempak ke atau cat air lagi gempak?? Saya dipaksa masuk pertandingan ni..
Back to top Go down
Mr.PiNGu



Posts: 553
DUIT gempakZ: 1510
REPUTASI: 1
Join date: 2010-12-13

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Tue Jul 05, 2011 3:43 pm

rosshimah wrote:
Bahan yang digunakan untuk mewarna??? Poster colour lagi gempak ke atau cat air lagi gempak?? Saya dipaksa masuk pertandingan ni..

depend pada kemahiran anda mewarna.. sy syorkan poster colour.. sbb saya dahulu pun guna poster colour.. memang superb.. sy dulu selalu menang pertandingan.. maybe sbb minat belajar dan sedikit bakat kurniaan Tuhan hehe rabbit
Back to top Go down
rosshimah



Posts: 2
DUIT gempakZ: 2
REPUTASI: 0
Join date: 2011-07-05

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Tue Jul 05, 2011 4:01 pm

Saya dah lama x melukis dan mewarna ni??? jadi bahan dan alatan melukis , mewarna pun dah x mandang jd??? saya patut beli colour poster jenis apa?? jenama?? berus??
Back to top Go down
Mr.PiNGu



Posts: 553
DUIT gempakZ: 1510
REPUTASI: 1
Join date: 2010-12-13

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Tue Jul 05, 2011 4:19 pm

berus beli yg bulat dan tidak terlalu lembut atau keras.. by the way anda masuk pertandingan untuk melukis and mewarna lukisan bagaimana? pemandangan, potret atau poster?

jenama poster colour saya tak ingat pula tapi yang biasa dijual di kedai tu.. kotak warna biru xsilap saya.. dh sepuluh tahun gak tinggalkan bidang nih sejak masuk U and kerja hehe
Back to top Go down
Mr.PiNGu



Posts: 553
DUIT gempakZ: 1510
REPUTASI: 1
Join date: 2010-12-13

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Tue Jul 05, 2011 4:23 pm

kalau teknik lukisan biasa seperti pemandangan, anda kene warna step by step... lakaran hanyalah rinkas bukan detail. just nak dptkan susuk objek je. detail anda buat guna warna.

yang lbh penting, anda perlu membancuh warna dengan sukatana air yang betul. ini penting untuk hasilkan kualiti lukisan yang baik. bancuhan perlu sekata.. betul2 rata. untuk warna lapisan pertama iaitu latar belakang gunakan bancuhan cair (air banyak).. untuk warna objek akhir (lbh detail) gunakan bancuhan pekat..

sedikit tips dr saya
Back to top Go down
Mr.PiNGu



Posts: 553
DUIT gempakZ: 1510
REPUTASI: 1
Join date: 2010-12-13

PostSubject: Re: Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik   Tue Jul 05, 2011 4:24 pm

lupa bgtau.. gunakan berus pelbagai saiz..

biassanya untuk warnaan latar belakang seperti langit atau tanah, gunakan berus yang besar (untuk jimat masa) untuk objek yang halus dan detail gunakan berus bermata tajam..
Back to top Go down
 

Teknik Mewarna lukisan pemandangan dengan baik

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» teknik penyediaan slaid
» Interaksi Dengan Admin
» Membuat Aplikasi Chating Dengan PHP
» Video Manusia Bersetubuh Dengan Hewan
» math & science in english

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati :: FORUM ARCHIEVED :: RUANGAN HOBI :: LUKISAN & FOTOGRAFI-